Drukuj
Kategoria: Kulinaria
Odsłony: 880

Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

Składniki

Sos sojowy (60ml)

Cukier (50g)

Papryka chilli (2 sztuki)

Anyż gwiazdki (2 sztuki)

Sałata z mieszanych liści (200g)

Polędwiczka wieprzowa (2 sztuki)

Sos rybny ( do smaku)

Świeża mięta i kolendra

Przygotowanie:

  1. Na dużą patelnię wylej sos sojowy, dodaj cukier, posiekane papryczki chili, imbir, sok z limonki i anyż. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając przez 4–5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  2. Polędwiczki przekrój wzdłuż na pół i dołóż na patelnię. Duś w sosie przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
  3. Zdejmij polędwiczki z patelni, a pozostały sos zredukuj.
  4. Na każdym talerzu ułóż sałatę, posiekaną dymkę, miętę i kolendrę.
  5. Przestudzone mięso pokrój na plasterki, ułóż na sałacie i polej zredukowanym sosem.

https://www.winiary.pl/image.ashx/zdjecie.jpg?fileID=229179&width=1400&height=1400&quality=84&bg=0&resize=0

Źródło: Winiary