Drukuj
Kategoria: Kulinaria
Odsłony: 858

BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI

SKŁADNIKI

 OK. 18 SZTUK
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanka owoców np. kilka truskawek + kilkanaście borówek, malin itp.v

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować ok. 18 jednorazowych foremek kartonowych lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na muffiny.
  • Przygotować owoce, truskawki pokroić na plasterki, borówki i maliny pozostawić w całości.
  • Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do foremek (u mnie po około 3 pełne łyżki masy na 1 porcję), dodać owoce np. po 1 borówce i 2 plasterki truskawek lub po 3 maliny.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.

https://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/babeczki_brownie_01.jpg

 

Źródło: Kwestia smaku