Amerykański burger (CZAS PRZYGOTOWANIA:
1H)
SKŁADNIKI:
-
olej rzepakowy
120 mililitrów -
musztarda sarepska
4 łyżeczki -
sos sojowy
30-40 mililitrów -
imbir mielony
20-30 gramów -
mięso mielone wołowe
500 gramów -
masło
4 łyżki -
jajka
2 sztuki -
bułki maślane z sezamem
4 sztuki -
serek kremowy
4 łyżki -
czosnek
4 ząbki -
cebula
1 1/2 sztuki -
pieczarki portobello
2 sztuki -
ser cheddar
100 gramów -
kapusta kimchi
100 gramów
Do smaku:
-
pieprz kolorowy ziarnisty
-
natka pietruszki liofilizowana Prymat
-
sól morska Prymat
-
Pieprz czarny- MŁYNEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.
Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.
Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).
Źródło: Doradca smaku