Pikantne szaszłyki (CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 MIN)

SKŁADNIKI

  • mięso mielone wołowe

    50 dag
  • chudy boczek

    20 dag
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

  • masło

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • curry

    1 łyżeczka
  • Kucharek Smak Natury

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • por 40 dag (biała część)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
 
 

 https://pliki.doradcasmaku.pl/big-dynamic-d0-03-f4-96-7b703add842fc2c3f5bb4576.jpg

 

Źródło: Doradca smaku