Pikantne szaszłyki (CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 MIN)
SKŁADNIKI
-
mięso mielone wołowe
50 dag -
chudy boczek
20 dag -
cebula
1 szt. -
czosnek
1 ząbek -
jajko
-
masło
2 łyżki -
zioła prowansalskie
2 łyżki -
curry
1 łyżeczka -
Kucharek Smak Natury
1 łyżeczka -
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki -
por 40 dag (biała część)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
Źródło: Doradca smaku