Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową
Składniki
Sos sojowy (60ml)
Cukier (50g)
Papryka chilli (2 sztuki)
Anyż gwiazdki (2 sztuki)
Sałata z mieszanych liści (200g)
Polędwiczka wieprzowa (2 sztuki)
Sos rybny ( do smaku)
Świeża mięta i kolendra
Przygotowanie:
- Na dużą patelnię wylej sos sojowy, dodaj cukier, posiekane papryczki chili, imbir, sok z limonki i anyż. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając przez 4–5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
- Polędwiczki przekrój wzdłuż na pół i dołóż na patelnię. Duś w sosie przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
- Zdejmij polędwiczki z patelni, a pozostały sos zredukuj.
- Na każdym talerzu ułóż sałatę, posiekaną dymkę, miętę i kolendrę.
- Przestudzone mięso pokrój na plasterki, ułóż na sałacie i polej zredukowanym sosem.
Źródło: Winiary