TORT BEZOWY Z MALINAMI

Z kremem mascarpone

SKŁADNIKI

 10 PORCJI
BLATY BEZOWE
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - 1/2 szklanki płatków migdałów
MALINY
  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • opcjonalnie - świeże maliny do dekoracji
KREM MASCARPONE
  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie, ale warto dodać)
BLATY BEZOWE
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści.
  • Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać płatki migdałów jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) tworząc okręgi o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom).
  • Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
MALINY
  • Maliny mrożone rozmrozić. Rozmrożone lub świeże maliny umieścić w rondelku, dodać cukier puder i podgrzać. Gdy puszczą sok dodać przez sitko mąkę (skrobię) ziemniaczaną i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i całkowicie ostudzić.
KREM MASCARPONE
  • Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać przez ok. 3 - 4 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie bardziej puszysty. 
  • Krem wyłożyć na jeden blat bezowy, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch. Dodać maliny, zostawiając łyżkę malin do dekoracji, przykryć drugim krążkiem.
  • Na środku tortu położyć resztę kremu i maliny. Można udekorować świeżymi malinami, trochę świeżych malin można też dać do środka tortu.

https://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/tort_bezowy_z_malinami.jpg

 

Źródło: Kwestia smaku