- Szczegóły
- Justyna Dopierała
- Kategoria: Kulinaria
- Odsłony: 1064
Truskawkowy koktajl mleczny
Składniki na 2 filiżanki:
- 250g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml półtłustego mleka
- 4-5 gramów dobrej jakości lodów truskawkowych
Sposób przygotowania:
Umyj truskawki oczyść i posiekaj. Włóż do miski, posyp cukrem i dodaj ekstrakt wanilii. Tak przygotowane umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie truskawki wraz z sokiem zmiksuj wraz z mlekiem w blenderze. Dodaj lody i zmiksuj ponownie. Podawaj w wysokich szklankach udekorowane truskawką.
Źródła: Ofemin
- Szczegóły
- Justyna Dopierała
- Kategoria: Kulinaria
- Odsłony: 1068
BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI
SKŁADNIKI
OK. 18 SZTUK
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanka owoców np. kilka truskawek + kilkanaście borówek, malin itp.v
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować ok. 18 jednorazowych foremek kartonowych lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na muffiny.
- Przygotować owoce, truskawki pokroić na plasterki, borówki i maliny pozostawić w całości.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć do foremek (u mnie po około 3 pełne łyżki masy na 1 porcję), dodać owoce np. po 1 borówce i 2 plasterki truskawek lub po 3 maliny.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Źródło: Kwestia smaku
- Szczegóły
- Justyna Dopierała
- Kategoria: Kulinaria
- Odsłony: 1109
Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową
Składniki
Sos sojowy (60ml)
Cukier (50g)
Papryka chilli (2 sztuki)
Anyż gwiazdki (2 sztuki)
Sałata z mieszanych liści (200g)
Polędwiczka wieprzowa (2 sztuki)
Sos rybny ( do smaku)
Świeża mięta i kolendra
Przygotowanie:
- Na dużą patelnię wylej sos sojowy, dodaj cukier, posiekane papryczki chili, imbir, sok z limonki i anyż. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając przez 4–5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
- Polędwiczki przekrój wzdłuż na pół i dołóż na patelnię. Duś w sosie przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
- Zdejmij polędwiczki z patelni, a pozostały sos zredukuj.
- Na każdym talerzu ułóż sałatę, posiekaną dymkę, miętę i kolendrę.
- Przestudzone mięso pokrój na plasterki, ułóż na sałacie i polej zredukowanym sosem.
Źródło: Winiary
- Szczegóły
- Justyna Dopierała
- Kategoria: Kulinaria
- Odsłony: 1186
TORT BEZOWY Z MALINAMI
Z kremem mascarpone
SKŁADNIKI
10 PORCJI
BLATY BEZOWE
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie - 1/2 szklanki płatków migdałów
MALINY
- 200 g mrożonych lub świeżych malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- opcjonalnie - świeże maliny do dekoracji
KREM MASCARPONE
- 250 g sera mascarpone (zimnego)
- 200 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie, ale warto dodać)
BLATY BEZOWE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści.
- Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać płatki migdałów jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) tworząc okręgi o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom).
- Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
MALINY
- Maliny mrożone rozmrozić. Rozmrożone lub świeże maliny umieścić w rondelku, dodać cukier puder i podgrzać. Gdy puszczą sok dodać przez sitko mąkę (skrobię) ziemniaczaną i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i całkowicie ostudzić.
KREM MASCARPONE
- Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać przez ok. 3 - 4 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie bardziej puszysty.
- Krem wyłożyć na jeden blat bezowy, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch. Dodać maliny, zostawiając łyżkę malin do dekoracji, przykryć drugim krążkiem.
- Na środku tortu położyć resztę kremu i maliny. Można udekorować świeżymi malinami, trochę świeżych malin można też dać do środka tortu.
Źródło: Kwestia smaku
- Szczegóły
- Justyna Dopierała
- Kategoria: Kulinaria
- Odsłony: 1058
Pikantne szaszłyki (CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 MIN)
SKŁADNIKI
-
mięso mielone wołowe
50 dag -
chudy boczek
20 dag -
cebula
1 szt. -
czosnek
1 ząbek -
jajko
-
masło
2 łyżki -
zioła prowansalskie
2 łyżki -
curry
1 łyżeczka -
Kucharek Smak Natury
1 łyżeczka -
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki -
por 40 dag (biała część)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
Źródło: Doradca smaku
Strona 1 z 2