Amerykański burger (CZAS PRZYGOTOWANIA:
1H)

 

SKŁADNIKI:

  • olej rzepakowy

    120 mililitrów
  • musztarda sarepska

    4 łyżeczki
  • sos sojowy

    30-40 mililitrów
  • imbir mielony

    20-30 gramów
  • mięso mielone wołowe

    500 gramów
  • masło

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • bułki maślane z sezamem

    4 sztuki
  • serek kremowy

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 1/2 sztuki
  • pieczarki portobello

    2 sztuki
  • ser cheddar

    100 gramów
  • kapusta kimchi

    100 gramów

Do smaku:

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • natka pietruszki liofilizowana Prymat

  • sól morska Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.

Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę  masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.

Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).

 

https://pliki.doradcasmaku.pl/big-1556094534-new-project-63.jpg

Źródło: Doradca smaku

 

Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem (CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 MIN)

Składniki:
dynia

1 kilogram
imbir

5 gramów
rozmaryn

1 gałązka
czosnek

2 ząbki
oliwa z oliwek

2 łyżki
jogurt naturalny

2 łyżki
pieprz czarny mielony

1 szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski.

Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu.

Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

 

 

 

https://pliki.doradcasmaku.pl/big-1538120086-krem-z-dyni-pieczonej-z-imbirem-i-rozmarynem.jpg

 

 

 

 

Źródło: Doradca smaku