Jak rozpuścić czekoladę?

  • Kategoria: Gotowanie
  • Opublikowano: sobota, 04 maj 2019 17:49
  • Beata Jędrzejak
  • Odsłony: 1830

 

Czekolada to jeden z najczęściej używanych składników deserów.

Nadaje im wyrazistości i balansuje smaki całego dania. Aby nadać im pożądaną konsystencję często konieczne jest rozpuszczenie czekolady. Źle lub za szybko rozpuszczona może zrujnować nawet najlepszy deser. Czekoladę można rozpuścić na kilka sposobów. Wypróbuj wszystkie i wybierz najlepszy dla siebie! 

 

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?


Do rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej najlepiej wykorzystać szklaną miskę. Zanim zaczniesz podgrzewać wodę, sprawdź, czy miska oprze się o brzeg garnka. Jeśli miska będzie miała mniejszy obwód konieczne będzie jej trzymanie przez rękawicę lub ścierkę. Zmniejsza to ryzyko poparzenia parą. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, ostrożnie połóż na nim miskę. Woda nie powinna dotykać dna miski. Aby miska nie pękła powinna mieć temperaturę pokojową. Możesz również od początku ogrzewać ją razem z garnkiem. Gorzką i mleczną czekoladę możesz rozpuścić bez żadnych dodatków. Należy jednak pamiętać, by podzielić ją na jak najmniejsze kawałki i cały czas mieszać. W przypadku rozpuszczenia białej czekolady wskazane jest dodanie mleka, by się nie przypaliła lub zkarmelizowała.

 

Jak rozpuścić czekoladę w garnku?


W przypadku rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej istnieje ryzyko poparzenia się parą. Jeśli zdecydujesz się rozpuścić ją w garnku, unikniesz tego ryzyka. Czekoladę należy od razu włożyć do garnka i ogrzewać na małym ogniu. Podobnie jak w opisanym wyżej sposobie, czekolada powinna być podzielona na małe kawałki. Również podczas ogrzewania należy cały czas ją mieszać. Aby nie przypaliła się podczas ogrzewania, możesz dodać do niej mleko, masło lub olej np. kokosowy.

 

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?


Jest to najszybszy sposób na rozpuszczenie czekolady. Jednak nadaje się wyłącznie do czekolady mlecznej i gorzkiej. Czekoladę najlepiej umieścić w szklanej misce. Kuchenkę ustaw na maksymalne grzanie przez 10 sekund. Następnie przemieszaj czekoladę, by ciepło równomiernie się rozeszło i ponownie umieść miskę w mikrofali na kolejne 10 sekund. Po wymieszaniu czekolada powinna być w całości rozpuszczona. W razie potrzeby ponów opisane czynności.

 

Jak rozpuścić białą czekoladę?


Biała czekolada powstaje z tłuszczu kakaowego, cukru oraz mleka. Wysoka zawartość cukru, który łatwo się karmelizuje sprawia, że biała czekolada jest trudniejsza do rozpuszczenia. Aby zapobiec przypaleniu i powstaniu kryształków białą czekoladę najlepiej rozpuszczać w mleku. Łagodne ogrzewanie oraz dodatek mleka sprawią, że ciepło rozejdzie się równomiernie, a kostki stopniowo zmienią swoją konsystencję.

 

Jak rozpuścić czekoladę na polewę?


W tym przypadku wszystko zależy od rodzaju deseru i pomysłu gotującego. Rozpuszczona czekolada bez dodatków po zastygnięciu ponownie będzie twarda i chrupiąca. Doskonale sprawdzi się to w deserach przygotowywanych na porcje lub z niewielkim dodatkiem czekolady. Podczas krojenia ciasta może się kruszyć i łamać. Do rozpuszczanej czekolady dodaj mleko, kakao, masło lub olej. Po schłodzeniu nie będzie tak twarda. Polewa z czekolady i dodatków wolniej zastyga, dlatego część osób decyduje się na dodatek żelatyny. Nie jest on jednak konieczny.

Źródło:https://akademiasmaku.pl/vademecum/jak-rozpuscic-czekolade-3-sposoby,672